Caritas – Pandemija

Treće nedelje korizme i nedelje Caritasa –naša udruga „Savršeno srce“ pripremila je, već po običaju, prodajnu akciju prigodnih predmeta i kolačića a prikupljena sredstva bila bi utrošena za pomoć najugroženijima naše verske zajednice. S radošću i puni entuzijazma pripremali smo se za ovu akciju. Sama akcija produžila bi se i na ostale dane korizme. Na žalost, ove godine, sve je ispalo drugačije. Zbog pandemije koronavirusa naša akcija je trajala samo jedan dan. Stupila je na snagu zabrana kretanja starijih od 65 godina i policijski čas, za sve građane, od 17h do 5 ujutro sledećeg dana. Pokušali smo da se organizujemo na način koji nam trenutni uslovi dozvoljavaju. Povezali smo se preko Viber-a u grupu „Franjevci Zemun“ i tako, onima koji žele, dostavljamo naš nedeljni listić. Isto to činimo i preko mail adresa. Trudimo se da putem telefona kontaktiramo naše vernike i kroz razgovor s njima prenesemo reči ohrabrenja. Ova korizma nam je donela veliko iskušenje. Ovako zatvoreni u svoje stanove imamo dosta slobodnog vremena da mnogo više razmišljamo, uđemo u svoju nutrinu i sagledamo kakvi smo to mi. Imamo priliku da se posvetimo produbljivanju duhovnog života i donošenja odluka o tome šta je to što mogu ispraviti kod sebe. Šta je to što mogu, daleko više, da učinim za svoje bližnje, za onog pored mene kojeg u svakodnevnom životu najčešće nisam primećivao. Ovo je vreme kad Euharistijsko slavlje pratimo preko kompjutera, telefona i verujte mnogo snažnije doživljavamo.

U danima smo Velike nedelje, najtragičnijim danima u istoriji čovečansta i hrišćanstva. Danima presudnim za naš večni život: Veliki Četvrtak dan ustanovljenja svete Euharistije, Veliki Petak dan muke i raspeća našeg Spasitelja. Ono što je neprocenjivo za nas, za sve ljude sada i one koji će doći posle nas, je  najveći i najznačajniji dan a koji sledi posle ovih spomenutih, je dan Uskrsnuća našeg Spasitelja dan našeg spasenja. Zato dragi moji prijatelji radujte se GOSPODIN JE USKRSNUO! Radujte se, jer u ovim teškim danima nismo sami, On bdi nad svima nama i daje nam trpljenja samo onoliko koliko možemo da podnesemo. Radujte se i potrudite se da u danima koji slede obradujete svoje bližnje pozivom telefonom i obradujete ih sa nekoliko toplih reči ili nekom šalom dajući im do znanja da mislite na njih i da su vam važni.

Želim da naglasim, da predmete koje su pripremili članovi naše udruge, možete videti u našem foto albumu. Videćete da oni zrače radošću pa ih pogledajte. Iako  smo sa njima planirali nešto drugo, ovog puta ih darujemo svima vama.

Želeći vam sretan i blagoslovljen Uskrs sve vas srdačno pozdravljam.

Marija Galun

Be Sociable, Share!