Božić (A)

BLAGDAN DOMIŠLJATE BOŽJE LJUBAVI

Da su ljudi znali, Isuse, tko si ti; da su znalo odakle dolaziš, da su znali kojega si roda i podrijetla; da su znali da si Mesija, da si obećani novorođeni Kralj…svi bi ti otvorili vrata, ne bi se rodio u štali, nego u čistim domovima, za tebe bi bilo mjesta u svakom svratištu!

Da su znali!

A na Dan suda ćeš govoriti: «Bijah gladan…Bijah žedan…Stranac bijah…Bijah gol…Bijah bolestan…U tamnici bijah…»

Kada to, Isuse?

«Što god ste učinili… Što god niste učinili… jednome od ove moje najmanje braće, (ni) meni (ni)ste učinili!»
Mi to znamo, Isuse!

Znamo unaprijed, rekao si nam, zapisano je! Oprosti, Isuse, što me ni danas nije briga hoćeš li ostati negdje zabačen i sam, ostavljen i gol! Oprosti, Isuse, što i danas moraš tražiti milosrdno srce da ti netko pomogne u bolesti i nevolji.

Oprosti, Isuse, za sve siromahe svijeta kojima ne mogu pomoći. Oprosti, Isuse, što nisam siromah da bih bio slobodan i čist te sposoban da te prepoznam, da te vidim, da te susretnem. Radujem se susretu s tobom u Božjoj riječi! Vjerujem da je to sakrament ljubavi. Radujem se, Isuse, susretu s tobom u svetom Kruhu! Vjerujem da je to sakrament tvoje žive prisutnosti.

Oprosti mi kada se nedovoljno radujem tvojem pohodu u bratu, bližnjemu, malenome: jer i u najmanjima k meni dolaziš – ili bi u njima htio do mene doći! Ne prepoznajem te tada kao sakrament tvoje dobrote. Ne prepoznajem te, Isuse, da mi u takvim ponudama više daješ nego što ja mislim da od sebe otkidam. Jer za malen čin milosrđa ti mi daješ sama sebe. Uvijek iznenađuješ svojim darovima i opravdavaš onu: «Bog se ne da nadmašiti u ljubavi!» Isuse, dobro došao u ovaj svijet! Hvala ti, Isuse, što ostaješ na ovome svijetu među nama! Isuse, hvala ti što ćemo siromaha imati uvijek među nama.

Dobro si nam došao, Isus!

fra Zvjezdan

 

Be Sociable, Share!