3. Nedjelja kroz godinu (B)

Čovjek na riječ Božju odgovara  o b r a ć e n j e m. To je promjena njegovog života, njegove dosadašnje prakse, razmišljanja, postupaka i motivacija. Obraćenje u sebi uključuje promjenu ljestvice vrednovanja – čovjek želi živjeti iz Božjih vrednovanja! Knjiga proroka Jone govori nam kako je jedan poganski narod odgovorio na Božju riječ: obraćenjem, promjenom života! Poseban je naglasak poruke u činjenici da se radi o poganskom narodu koji ne poznaje i ne štuje pravoga Boga. Upravo tu situaciju Isus će kasnije iznijeti kao primjer tvrdokornosti židovskog naroda.

Evanđelista Marko donosi nam danas prve riječi Isusovog javnog nastupa: Ispunilo se vrijeme, približilo se Kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte Evanđelju! Da bi čovjek mogao primiti kraljevstvo Božje mora se obratiti, mora promijeniti svoj život, osobito način razmišljanja i vrednovanja. Do sada je živio po svojoj volji, po svojim prohtjevima, samoživo, sada ga Evanđelje (sam Isus!) poziva da živi iz volje Božje, iz Božjih vrednovanja!

Kad se radi o nama, Pavao nas upozorava da nemamo što čekati: vrijeme je kratko! Trajno smo svjedoci prolaznosti koja nas  okružuje, a i sami je na svom tijelu proživljavamo, dnevno primjećujući kako u borbi s vremenom, vrijeme odnosi pobjedu, a mi starimo i odlazimo! Svaki je novi dan i nova šansa za naše vlastito obraćenje! I nas Bog stalno nagovara i potiče, i među nama stalno djeluju proroci poput Jone, apostola Ivana i Jakova. Bilo bi porazno kad bi i protiv nas jednog dana svjedočila Niniva, koja se obratila na propovijedanje Jonino premda je bila poganska, a među nama je više od Jone – sam Isus, Sin Božji!

Da li sam svjestan potrebe svojega vlastitog obraćenja, promijene svojeg vlastitog života?! Ne znam još koliko dana imam, no vrijeme je kratko! Možda sve to lakomisleno odgađam za kasnije, dok budem imao više vremena, dok se malo sredim… Možda tog vremena više ne će biti, možda sam doista lakomislen…?!?

Be Sociable, Share!