Svetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda

                                                 /Iv 15,1-17/

Tekstove za svesku “Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021”. pripremila je zajednica monahinja iz Grandshampa – Areuse Švajcarska. Odabrana tema je „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ /Iv 15,1-17/

Ostati u Božjoj ljubavi znači pomiriti se sa sobom. Ostati u Kristu je unutrašnji stav koji se tokom vremena ukorenjuje u nama. On može biti nadjačan borbom oko onoga što je potrebno za život i ugrožen skretanjem i izazovima života. Živimo u vremenima u kojem ništa ne štiti dušu. Mi kršćani, koji poznajemo veliku vrednost duhovnog života, imamo odgovornost i moramo se sjediniti i pomoći jedni drugima. Zajedništvo s Kristom traži zajedništvo s drugima. Približiti se drugima, živeti u zajednici s drugima, koji se katkad jako razlikuju od nas, jeste izazov.

Naša mala franjevačka zajednica vernika uzela je učešće u ovim molitvama. U skladu sa trenutnim mogućnostima, zbog prisustva pandemije kovida 19, orgnizovali smo zajedničku molitvu uz svetu misu. Preporuka našeg pater Željka bila je da isto molimo i u krugu porodice. Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, svake godine, odvija se od 18. do 25. januara. Preporuka je da se cele ove godine molima na tu nakanu.

Završiću stihovima iz psalma 96:

Pjevajte Gospodinu pjesmu novu!
Pjevaj Gospodinu, sva zemljo!
Pjevajte Gospodiu, hvalite ime njegovo!
Navješćujte iz dana u dan spasenje njegovo,
Kazujte poganima njegovu slavu,
Svim narodima čudesa njegova.

 Marija Galun

Be Sociable, Share!