Stopama svetog Franje Asiškog

Hodočašće u Asiz od 13. do 17. maja 2018.  

Pošli smo na hodočašće  u Asiz sa katoličkom udrugom  „Veronikin rubac“ iz Osijeka. U kasnim popodnevnim satima, u nedelju 13. maja, stigli smo iz Zemuna i pridružili se grupi koja nas je srdačno prihvatila. Putovali smo celu noć i u prepodnevnim satima stigli na prvu odrednicu Greccio – Grećo. U tom gradu, koji je franjevački Betlehem, razgledali smo svetište i svetsku izložbu jaslica. Puni utisaka nastavili smo put za Asiz. U toku ovih nekoliko dana obišli smo: Baziliku sv. Klare, katedralu sv. Rufina, rodnu kuću sv. Franje, baziliku sv. Franje, crkvu Gospe od Anđela i u njoj Porcijunkulu i svetište Rivotorto. Stigli smo i do Carcera -Karćera, razgledali a na povratku obišli crkvu sv. Damjana. Kao kruna ovog našeg hodočašća bio je odlazak za La Vernu – mesto gde je sv. Franjo primio rane. Hodočašće je bilo duhovna obnova kroz koju nas je vodio fra Nikola Vukoja iz Samobora. Zahvaljujući njegovom izvanrednom poznavanju života sv. Franje i nastojanju da sve to nama približi, doživeli smo pravo duhovno pročišćenje. Možda će vam ovaj moj izveštaj izgledati šturo ali teško je rečima izraziti svu onu duhovnu obnovu kroz koju smo prolazili tih dana.

Želela bih da se zahvalim pater Željku koji nas je povezao sa udrugom “Veronikin rubac” i tako omogućio da pođemo na ovo hodočašće. Nezaobilazna je i gospođa Mara Šešo, koja se nalazi na čelu udruge, a koja je tokom puta brinula o svima nama. Žena malo oštrijeg glasa iza koga se krila ogromna ljubav i briga za sve nas.  Ona je bila duša ove grupe i njoj se posebno zahvaljujemo za sve što je činila za nas.

Na kraju ostala je želja da ponovo krenemo u Asiz a do tada da pokušamo da sve ono što smo primili kroz ovu duhovnu obnovu, pokušamo da sprovedemo u svakodnevnom životu.

Marija Galun

napomena: prigodna foto galerija je u meniju FOTO.

Be Sociable, Share!