Osječka katolička udruga „Veronikin rubac“ hodočastila u Srijemsku biskupiju

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna p. Željko Paurić je veći dio dana proveo u Tekijama sa članovima udruge „Veronikin rubac“ iz Osijeka, koji su došli na hodočašće u svetište Gospe Snježne.

SRIJEMSKI KARLOVCI/PETROVARADIN/OSIJEK – Katolička udruga „Veronikin rubac“ iz Osijeka hodočastila je na Malu Gospu (8. rujna) u Srijemsku biskupiju. Volonteri su duhovni program započeli pobožnošću križnog puta u Biskupijskom svetištu Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu. Četrdesetak članova uz vodstvo predsjednice Marije Šešo s posebnom pozornošću je poslušalo duhovno razmatranje vlč. Aleksandra Ninkovića te se uputilo na svečano euharistijsko slavlje u kapelu Gospe od Mira u Srijemskim Karlovcima koje je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović. Bogato duhovnim sadržajem hodočašćenje je u drugom dijelu programa proteklo uz trpezu koju su priredili gostoljubivi domaćini, zatim uz glazbeno druženje te završno zajedničko pjevanje u čast Gospi u Svetištu s molitvom za osobne nakane te za duhovnike, a kraj boravka zaključen je šetnjom petrovaradinskom tvrđavom.

Razdragane hodočasnike u tekijskom svetištu je srdačno dočekao predstojnik Franjevačkog samostana u Zemunu fra Željko Paurić koji je godinama službovao u Osijeku te su skupa molili križni put. Na euharistijskom slavlju u Srijemskoj Mitrovici hodočasnicima je dobrodošlicu zaželio vlč. Stjepan Barišić, ravnatelj svetišta na Tekijama, a pozdravio ih je i srijemski biskup Gašparović. „Poziv je svakome od nas da uvijek pred očima imamo riječi Evanđelja da Bogu nije ništa nemoguće i stoga da, poput Marije, imamo vjeru i povjerenje u Boga. To je ono povjerenje koje nas nikada neće ostaviti same, posebno u nerazumljivim i teškim trenutcima našega života… I mi u vjeri i povjerenju u Boga i bližnjega gledamo u budućnost u nadi da ima dobrih ljudi koji će pomoći, koje će Bog potaći na dobra djela, a i da i mi budemo spremni drugima pomoći. Potrebni smo pomoći drugih i drugi su potrebni naše pomoći. Ipak smo svjesni da pomoć je naša u imenu Gospodina. I mi se, poput Marije, čudimo svemu što se s nama i oko nas događa. Prilike u kojima žive pojedinci, tjeskobe u kojima se nalaze obitelji, muke koje pritišću čitave narode, brige koje ispunjaju Crkvu, sve nas to opominje da se ponovno saberemo na molitvu. Vjernik ne smije biti ravnodušan za potrebe i nevolje, opasnosti i tjeskobe svoje braće ljudi! Svatko je pred Bogom odgovoran za svoga bližnjega“, istaknuo je u homiliji Gašparović. Duhovni odmor „Veronikinog rubca“ obogatio je  pastor Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj Darko Turšić, tajnik Ekumenskog povjerenstva Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je rođeni Novosađanin i zajedno s prijateljima priredio je koncert te bio voditelj puta u Srijemskoj biskupiji, dok je orguljaš Petar Pifat, voditelj Svetišta Gospe Snježne, upoznao Osječanke i Osječane s poviješću svetišta na Tekijama te uz uzorno gostoprimstvo održao kraći ispraćajni orguljski koncert u čast BDM. Na danu za pamćenje, koji je protekao u marijanskom duhu osnaženja za daljnji nesebični rad u besplatnom pomaganju bolesnima i nemoćnima, iskreno je zahvalila Marija Šešo, organizatorica svako godišnjeg hodočašćenja u slavu Božju i na radost ljudima.

Tekst i fotografije: Nevenka Špoljarić

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Divno je biti uvijek zajedno s prijateljima, u njihovoj blizini.
Kada sam s tobom, Gospodine, znam da sam u prisutnosti moga Stvoritelja.
Stvorio si me iz ljubavi.
Čak su mi i sve vlasi na glavi izbrojene.
Tvoja je prisutnost, Gospodine, najveće od svega.