Hodočašće Majci Božjoj Osječkoj

U rane jutarnje sate pošli smo na hodočašće Majci Božjoj Osječkoj. Nije bilo jednostavno da se okupimo jer je trebalo krenuti u 5 ujutro kad gradski prevoz još ne radi. Ali, dobro smo se organizovali, pa su oni koji imaju kola pokupili one koji   nisu imali druge mogućnosti da stignu na vreme. Iz Zemuna smo krenuli tačno u 5 vođeni pater Željkom. Autobus su popunili naš zbor, grupa vernika iz naše crkve, naši prijatelji iz crkve sa Banovog Brda iz Beograda. U Osijeku nas je gromoglasno dočekala, nama već poznata i draga, gospođa Mara i pozvala na doručak. Brzo smo doručkovali i pošli u crkvu da prisustvujemo prinošenju cveća podno kipa Majke Božje Osječke od strane gradonačelnika Osijeka gospodina Ivice Vrkića (što je već tradicija).Usledila je sveta misa koju je predvodio pater Željko a naš zbor je svojim pevanjem doprineo slavlju.

Nakon mise usledio je koncert prof. Ljiljane Arsenović, pijanistkinje i violinistkinje Megumi Teshima Kalman profesorke na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Na programu je bila duhovna muzika velikih kompozitora: Gounod (Ave Marija), Mozart ( Ave Verum), Händel (Oratorijum Mesija kratka numera), Bach (završni hor iz Pasije po Mateju) i td. Prisutni vernici su aplauzom pozdravili umetnice na kraju koncerta.

Nakon mise smo se družili sa nama dragim poznanicima iz Osijeka a posle ručka nas je u razgledanje Osijeka poveo izuzetan gospodin Darko Mrkonjić. Gospodin Darko nas je znalački vodio kroz grad objašnjavajući istorijat grada. Zahvaljujući njemu videli smo lepote ovog lepog grada na obali Drave. Vratili smo se u samostan i još malo razgovarali sa domaćinima. Pre samog povratka obišli smo i novu franjevačku crkvu u kojoj na sje dočekao fra Josip Vukoja koji nam je ispričao o samoj crkvi. Srdačno smo se pozdravili sa domaćinom i krenuli put Zemuna.

Za nama je još jednan lep doživljaj. Ovim putem se, još jednom, zahvaljujemo našim domaćinima u Osijeku gvardijanu fra Anti Perkoviću i svim onim gospođama koje su se potrudile da nam pripreme obroke i da se ugodno osećamo u njihovoj sredini.

Završiću ovaj tekst sa:

 “Presveta Majko Božja Osječka!

Ti si nas, svoje sinove i kćeri, odabrala da se  nađemo na ovom svetom mjestu, pod okriljem tvoga svetišta. Ponizno te molimo budi ti čuvarica i zaštitnica naša. Mi te u ime svoje i u ime svih nama milih i dragih, sa svim poštovanjem i odanošću pozdravljamo i tebi u djetinjoj ljubavi posvećujemo”.

 (iz Posvetne molitve Gospi Osječkoj)

Zemun, decembar 2018                                 

Marija Galun

 

NAPOMENA: prigodna foto galerija je u meniju foto

 

Be Sociable, Share!