Cvjetnica: Nedjelja muke Gospodinove

Isusov ulazak u grad Jeruzalem uz aklamacije naroda za njega je skromni trijumf koji će odmah  iza toga doći u pitanje.

Potpuna slava  Isusova  bila je istom ostvarena  u Kristovu ulasku u nebeski Jeruzalem na dan Uzašašća.

Dok danas nosimo i držimo grančice u rukama mi bismo htjeli proslaviti onoga koji je danas Gospodin slave. No, više nego li današnjom liturgijom, Gospodina slavimo ako ga stvarno učinimo „Kraljem“ našega života, čije zapovijedi čuvamo i čiji Duh prihvaćamo.

Taj nas Duh sili da poprimimo stav Sluge: koji iz dana u dan poslušno prati poticaje. Taj Duh Isusov navodi nas da poput Krista prihvatimo predanje za druge, pa i pod cijenu patnje i života. U paradoksu Isusove logike proslaviti Isusa znači poput njega prihvatiti  poniženje križa.

Sam Krist svoje uspinjanje prema Golgoti, prema križu naziva svojom proslavom. Istom kada bude uzdignut sve će ljude  privući k sebi.

Slava Kristova križa u moći je da sve ljude privuče k onome koji je po križu otkupio svijet. To uzdignuće postaje simbolom čovječanstva, znakom spasenja.

Slušajući danas izvještaj o muci Isusovoj pokušajmo shvatiti ono što nam se čini katkada neshvatljivo: smisao patnje i križa, veličinu poslušnog predanja, životno naviještanje ljubavi do davanja vlastitog života. Jedino je to način da se život preobrazi u nama i da nada novoga života, uskrsnuća, postane u nama prisutnijom.

Pred nama je VELIKI TJEDAN. To je najbogatije liturgijsko vrijeme u godini. Neprestano je naš pogled susljedno upravljen prema Isusu Kristu. Okružuju ga židovski poglavari koji ga ne vole i apostoli koji ga ljube: učenici koji su mu vjerni i oni koji će ga zatajiti ili izdati; masa svijeta koja mu kliče „hosana“ i opet masa svijeta koja viče „raspni ga!“

Kroz ove dane Velikog tjedna pozvani smo da zauzmemo svoje mjesto. Hoće li to biti doista vjerno i ustrajno u krugu onih koji su Isusa Krista ljubili i ostali mu vjerni?

 

Svjesni naših čestih  nevjernosti pozvani smo da  iskoristimo  još ovo kratko vrijeme prije Uskrsa te pristupimo sakramentu ispovijedi ili pomirenja.

Be Sociable, Share!