Četrnaesta smotra franjevačkih zborova 1. VI 2019. u Varaždinu

Sada već davne 2005. godine u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici održana je 1. smotra franjevačkih zborova HFP sv. Ćirila i Metoda.

Tada se vernicima a pre svega pevačima obratio fra Željko Železnjak provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda rečima: „Ono što se u crkvi najviše čuje i ono što nadahnjuje tijekom mise upravo je pjesma, vaš glas, vaš talent koji upotrebljavate na slavu Božju. Ovo nam je prilika da jedni druge poslušamo, izmijenimo iskustva i puno toga naučimo. U crkvi smo svi jedna velika obitelj koja je na svoj način odlučila Bogu reći hvala i dvostruko moliti.”

Na ovoj četrnaestoj smotri franjevačkih zborova, po deveti put, je uzeo učešče i naš zbor. Tako smo u zajedništvu sa 25 zborova, koje je sačinjavalo gotovo 600 pevača, svojom pesmom slavili Boga.

U rani jutarnji sat, 31.05, okupili smo se u našem samostanskom dvorištu, ukrcali se u veoma udoban autobus i krenuli na put. Pater Željko nas je pozvao da se pomolimo za sretan put, da nas anđeli čuvari čuvaju i Božji blagoslov prati na putu. Naš cilj toga dana bio je Bjelovar. U nama već poznat grad stigli smo oko podneva i smestili se u modernom Domu za učenike srednjih škola. Tu nas je, toplom dobrošlicom, dočekala ravnateljica doma gospođa Ivana Tomić Butković, nama stara poznanica od prethodne godine. Imali smo ručak u domu i onda šetnju po gradu. Prisustvovali smo svetoj misi u franjevačkoj crkvi nakon koje smo se družili sa pater Rikardom. Krenuli smo na spavanje jer nas je očekivalo rano ustajanje i nastavak puta za Varaždin. Sutradan izjutra smo se oprostili od nama dragih domaćina, posebno nam drage ravnateljice gospođe Ivane, i krenuli na put. U Varždinu su nas dočekali ljubazni domaćini, a susreti sa nama dragim poznanicima iz drugih zborova su se ređali. Na samoj smotri svaki zbor se trudio da da maksimum od sebe. Naš zbor je nastupio sa ulaznom pesmom “Sad će počet žrtva sveta” kako je i bilo zadato. Na kraju smotre podeljene su zahvalnice a zatim je usledila sveta misa koju je predvodio fra Ilija Vrdoljak, provincijal.

Nakon mise, u dvorištu samostana, priređen je zajednički ručak uz druženje sa nama dragim ljudima koje susrećemo svake godine pri ovakvim okupljanjima.

Naš zbor je nakon pozdrava sa domaćinima krenuo u obilazak grada Varaždina –grada u kome anđeli spavaju (postoji priča o tome zašto su anđeli izabrali ovaj grad za svoj boravak). Obišli smo muzej anđela a ljubazni vlasnik Željko Prstec, samostalni umjetnik-slikar, nas je proveo kroz muzej, ispričao priču kako su anđeli izabrali Varaždin za svoj grad. Obišli smo varaždinsko groblje i polako krenuli put autobusa. U Zemun smo stigli oko ponoći, umorni ali dobro raspoloženi posle još jednog divnog doživljaja. Ovo je prilika da se zahvalimo našem pater Željku koji nam je sve to organizovao i koji je imao beskrajno stpljenje sa nama.

Za nama je još jedan divan susret a ono što je najvažnije je da mi “obični” ljudi možemo da nađemo zajednički jezik bez obzira iz kog kraja dolazimo.

Marija Galun

foto galerija je u meniju foto pod naslovom:
Četrnaesta smotra franjevačkih zborova  1.VI 2019. u Varaždinu

                         

Be Sociable, Share!