Božićni koncert

Svake godine, pred samu polnoćku, naš hor priredi mali koncert božićnih pesama. Vredno smo se i vrlo ozbiljno pripremali za taj dogadjaj. Naš hor je brojno mali, svi smo već u poodmaklim godinama  ali imamo ogromnu želju da pesmom slavimo Boga. Program samog koncerta vodila je, nama draga, profesorka Marijana Ajzenkol  čiji teks prenosim jer je izuzetno lep.

Poziv Betlehemske zvezde

….i svjetlo u tami svjetli i tama ga ne obuze.(Iv 1,5)

U ovo vreme kada se polako pripremamo za slavljenje Božića, kada iščekujemo mir u sebi i oko nas, pitam se, da li ćemo ikada shvatiti veličinu Božje ljubavi. Da li ćemo shvatiti koliko smo zapravo ljubljeni? Sada kada dani postaju sve kraći i kada nam se učini da ta neka tama i hladnoća preuzimaju vlast, dešava se toplina čuda Betlehemske Zvezde. Ta milost novog rađanja odjednom jednostavno razgoni  tminu i u jednostavnosti i kroz malenost  Deteta menja svet. Došavši među nas, upravo u tami noći i greha, zvezda nas vodi do jaslica. Vodi nas u susret Onome koji je tu, koji je Mir i Dobro,  koji nas zove i čeka. Bivajući dete, Isus svakoga od nas pretvara u Božje dete i čeka da uzrastemo u ljubavi.

 Zaista se pitam da li ćemo ikada shvatiti koliko smo ljubljeni? Da li ćemo i kako odgovoriti na tu ljubav? Da li ćemo uzrasti toliko da zavapimo za tom ljubavlju i pokažemo svu svoju malenost i nemoć kada osetimo da nam nedostaje?

Božić je zapravo poziv na izbor između tame i svetla, poziv na mudrost prepoznavanja sile u malenosti. Božić je poziv na ljubav, na milost novog rađanja u promeni. Zato i ima snagu da svake godine na isti način kroz pobedu svetla u prirodi, obasja toplinom naša srca i svakome lično pošalje poruku: „Veruj mi, volim te“. 

  1. Dođi dođi ti naš spas

Tada stupi anđeo Gospodnji k njima, i slava ih Gospodnja obasja. I uplašiše se vrlo.

A anđeo im reče: “Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja će biti svemu narodu:

  1. Mesija će doć

Danas vam se u gradu Davidovu rodi Spasitelj, Krist i Gospodin.

  1. Došla je lepa sveta noć

I ovo neka vam je znano: “Naći ćete dijete, što je povito u pelenice i leži u jaslama.”

  1. O pastiri

Ujedanput pridruži se anđelu velika vojska nebeska, koja je hvalila Boga i pjevala:

  1. Rajske strune

Otvorimo naša srca, da ih Isus poseti te rasvetli naše duše.

  1. Božična noć = poslušajte svi sada

 

Koncert je protekao u divnoj atmosveri  i na naše veliko zadovoljstvo bilo je, za te kasne sate, dosta prisutnih vernika.

Nakon koncerta usledila je misa polnoćka. Želim da napomenem da su nam se ove godine za Božić pridružila  dva franjevačka  bogoslova: Ivan Ivanković, nama stari znanac  i   Ivan Berišić. Oni studiraju na Katoličkom teološkom fakultetu u Zagrebu. Svojim  su učešćem dali doprinos  u slavljenju Božića. Poslednjih godina mladi bogoslovi nam dolaze za Božić i Uskrs a mi ih uvek nestrpljivo iščekujemo i sa radošću dočekujemo.

Svima vama koji pratite ovu našu stranicu želim Blagoslovljen Božić i srećnu Novu godinu.

Marijana Ajzenkol i Marija Galun

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Divno je biti uvijek zajedno s prijateljima, u njihovoj blizini.
Kada sam s tobom, Gospodine, znam da sam u prisutnosti moga Stvoritelja.
Stvorio si me iz ljubavi.
Čak su mi i sve vlasi na glavi izbrojene.
Tvoja je prisutnost, Gospodine, najveće od svega.