Božić i Nova godina

Na izmaku je, liturgijski, božićno vreme i za koji dan zakoraći ćemo u vreme kroz godinu. Šta nam je sve doneo ovaj Božić i kako smo se pripremali za njega? Višegodišnja tradicija je da petnajst minuta pre polnočke, naš hor, organizuje kratki koncert božićnih pesama, te smo to organizovali i ovog Božiča. Pesmom  „Došla je lepa sveta noć “ započeli smo Božićno slavlje. Voditelj programa, Ana Lečer, obratila se vernicima rečima – tekstom iz knjige „Dođi, Spasitelju svijeta! “svećenika Zagrebačke nadbiskupije Josipa Šimunovića:                                                                       „Napunila se mjera dana i Ti dođe na svijet. Tiho skromno bez velikog iščekivanja. U tišini noći dok su jedino zvijezde znale za Tvoj dolazak, Tvoje je srce postalo blizu čovjeka!“ Usledile su pesme: ”Božićna priča”, “Noć ova vrlo čudna je”, “Rajske strune”…Na samom kraju koncerta a pred početak misnog slavlja Ana je pročitala tekst Phila Bosmansa:  „Pođimo zajedno putem kroz pustinju našeg vremena. Posijmo lijevo i desno po nekoliko cvijetova, objesimo za ljude u noći na nebu nekoliko zvijezda. Tako ćemo zajedno sagraditi malu oazu. Svaka oaza može se zvati Betlehem jer u njoj se rađa ljubav.“       

Tačno u ponoć započeli smo misno slavlje pesmom „Dvanajsta je sada ura“.   Na sam dan Božića, a posle pre podnevne mise, naša udruga  „Savršeno srce“ poslužila je vernike medenjacima kao zahvalu za njihovo učešće u humanitartnoj akciji koju smo sprovodili tokom Adventa i kao čestitku za Božić.  Poslednjeg dana stare godine, na Silvestrovo, okupili smo se na misno slavlje da zahvalimo Bogu, himnom „Tebe Boga hvalimo“ na svemu što smo primili u protekloj godini i da zamolimo Stvoritelja da nas Njegova ruka vodi i kroz godinu koja dolazi.     

Dragi prijatelji želimo vam srećnu Novu godinu. Pozivamo vas da zajedno, kao i do sad, brinemo o našoj malo zajednici a posebno o onima kojima je naša pažnja, pomoć potrebna.       

Marija Galun

Podijeli sa prijateljima:
  Duhovna misao

  Božja prisutnost

  Svima nam je potrebno da se malo odmorimo od svakodnevnih događanja.
  I znamo da je našemu tijelu potreban odmor.
  Kada se približimo tebi, Gospodine, naše srce i um nalaze osvježenje,
  naš duh je ponovno uzdignut.