Blagdan svetog Franje Asiškog

Proslavili smo blagdan sv. Franje Asiškog, utemeljitelja  Franjevačkog reda. Za proslavu blagdana pripremili smo se trodnevnicom koja je predhodila samom blagdanu. Prvog dana trodnevnice imali smo meditativno kazivanje: Susret sv. Franje sa gubavcem. Profesorka Marijana Ajzenkol nam je na veoma duhovan način donela taj tekst. Uz diskretnu muzičku pratnju mogli smo da pratimo opis tog događaja. Trebalo bi da se zamislimo kako mi danas susrećemo „gubavce“? Ko su gubavci našeg vremena? Ko je gubavac u mom životu, koga to ne podnosim? Gubavac može biti svaki čovek koji je u potrebi i kako se ja odnosim prema njemu? Svakog dana pruža nam se prilika da se suočimo sa smim sobom, razmislimo da li činimo pravu stvar,  pobedimo sebe. Sveti Franjo nam je dobar primer za to.

Drugog dana na programu je bila: „Pjevana Večernja od blagdana sv. Franje“- Audio, koju su pevale časne sestre iz Đakova. Tog dana, na blagdan Anđela čuvara, imali smo krštenje male Julijane, ćerke naše Ane i Lakija. O samom krštenju nešto više u tekstu koji sledi.

Trećeg dana trodnevnice a pre sv. mise, molili smo Franjevačku krunicu a nakon svete mise usledio je Obred preminuća svetog Franje.

Sam blagdan proslavili smo svečanom svetom misom koju je predvodio vlč. Darko Rac, župnik u Bačincima uz koncelebraciju pater Željka.

Kroz sve ove dane imali smo priliku da se podsetimo na život ovog velikog sveca kao i na ostavštinu koju nam je ostavio kao putokaz koji

treba da sledimo.

Svevišnji, slavni Bože,

rasvijetli tamu moga srca.

Daj mi pravu vjeru,

čvrstu nadu, savršenu ljubav; mudrost i

spoznaju, o Gospodine,

da izvršim tvoju svetu i istinsku volju!

(Molitva sv. Franje pred križem)

Marija Galun

[ngg src=”galleries” ids=”143″ display=”basic_thumbnail”]
Be Sociable, Share!