Blagdan Cvjetnce i svetog trodnevlja

„Hosana Sinu Davidovu, blagoslovljen koji dolazi u imenu Gospodnjem”. Pevajući ovaj psalam započeli smo proslavu blagdana Cvjetnice. Nastavili smo blagoslovom maslinskih grančica i procesijom uz pevanje psalma “židovska su dejca…”. Usledilo je čitanje muke po Marku i svečana sveta misa čime smo obeležili spomen Isusovog svečanog ulaska u Jerusalem. Ovom svečanošču započeo je Veliki tjedan za koji se naš zbor vredno pripremao.

 Veliki Četvrtak – spomen na poslednju većeru pod kojom je ustanovljena sveta Euharistija, proslavili smo svečanom svetom misom. Nakon mise usledilo je bdenje.

 „Gospodine Isuse, evo me sada s tobom, Ti si me zvao kad si pozvao svoje apostole, da bdiju i mole s Tobom da ne upadnu u napast. Hvala Ti što si svojim Duhom probudio u meni želju da budem s Tobom u vrijeme kad slavim Tvoju ljubav kojom si gorio darivajući nam samoga sebe. Otkloni, Isuse, od mene sve što mi smeta da budem s Tobom. Oslobodi me svake napasti da mogu s Tobom bdjeti.” Ovim rečima pater Željko nas je uveo u bdenje. Naš zbor je prigodnim pesmama uzeo učešće u njemu.

 Veliki Petak – dan muke Gospodinove, započeli smo pobožnošću križnog puta na kojoj su učestvovali i nama dragi gosti,franjevački bogoslovi sa Katoličkog teološkog fakulteta u Zagrebu. U večernjim časovima slavili smo obrede Velikog Petka. Pevali smo Muku po Ivanu. Veliki doprinos pri pevanju muke dao je fra Luka Banović, jedan od bogoslova, koji je pevao ulogu Isusa. Tokom ljubljenja križa “Prekore” pevali su fra Marko Rudec, nama već poznat bogoslov iz predhodne godine, i fra Luka Banović.

Velika Subota – blagoslov ognja, ulazak u crkvu i pevanje hvalospeva uskrsnoj sveći koji je pevao fra Marko Rudec. Usledila su čitanja Starog Zaveta, proroka, pevanje psalama koje su naizmenice pevali fra Marko i fra Luka. Narator, ako tako mogu reči, bio je fra Ivan Ivanković, nama drag bogoslov koji je bio kod nas i prošle godine za uskršnje praznike. Moram pomenuti još jednog bogoslova a to je fra MarkoVela, koji je prvi put sa nama, koji je najdalje otišao u školovanju a sad je na petoj godini studija. Vrlo lepo je čitao tekstove iz Starog Zaveta, proroke. Nakon svih čitanja usledilo je svečano pevanje slave, blagoslov vode, svečani nastavak svete mise.

Našem obeležavanj svetog trodnevlja veliki doprinos su nam dali, dozvoliću sebi tu posesivnost, “naši” bogoslovi. Pored našeg pater Željka stajala su četiri mladića, budući svečenici. Verujte, bio je to predivan prizor, koji je budio nadu, nama koji smo duboko zašli u treće doba, da među mladima ima onih koji se odazivaju na Božji poziv. Ovom prilikom želim da se posebno zahvalim njihovom predpostavljenom pater Krunoslavu Kocijanu, magistru, koji je imao sluha i poslao nam bogoslove da uveličaju našu proslavu Uskrsa. Na nama je, dragi vernici, da se sa puno žara molimo Uskrslom Spasitelju da vodi ove mlade bogoslove kroz sva iskušenja i dovede ih do oltara kad će služiti svoju mladu misu.

Svima vama koji redovno pratite našu web stranicu želimo Srećan Uskrs!

Pozivam vas da nam se pridružite na pobožnost trinaest utoraka koju smo započeli pre dve nedelja a koja je priprema za blagdan svetog Antuna. Pobožnost koja se u našoj franjevačkoj crkvi obavalja, već decenijama, svakog utorka.

Marija Galun

napomena: prigodna foto galerija je u meniju FOTO.

Be Sociable, Share!