5. Korizmena nedjelja (B)

SVE ĆU PRIVUĆI K SEBI (Iv 12,20-33)

Ti si, Gospodine, Krist, Sin Boga živoga. Tako te je priznao Petar, tako te i danas priznaje Crkva. No, ti ne prebivaš u nedostupnom svjetlu, nego si se utjelovio, postao čovjekom. Ponizio si samoga sebe uzevši obličje sluge. Želio si na taj način biti svima sve. Sagnuo si se k ranjenom čovječanstvu i povio mu rane, uzeo si zalutalu ovcu na ramena i vratio je u stado. Za vrijeme Posljednje večere svojim si učenicima htio biti sluga opravši im noge. Njih je to šokiralo, ali ti si ustrajao na toj gesti ponizna služenja. Ničim se nisi htio uzvisiti. Naprotiv, u svemu si bio malen.

Međutim, ni to ti nije bilo dosta. Ti si, Isuse, ljudima dopuštao da te koriste, da uzimaju tvoje vrijeme, da te ponize. Ponekad su o tebi ružno govorili, kružile su o tebi klevete, krivo su tumačili tvoje najbolje nakane, hvatali su te u riječi. Doživio si ružne procjene. Činio si čudesa ljubavi, a oni su tvrdili da imaš đavla. Sve te je to moralo pogađati, ranjavati, jer si i ti bio osjetljiv na ljude oko sebe.

Najdublje su te ponizili kad su te osudili. Za Židove si bio bogohulnik, za Rimljane obični zločinac. Podigli su te na sramotno drvo križa, gdje si morao dovršiti svoj zemaljski život.

Ti si sve to znao. Svjesno si išao ususret tom trenutku. O tome nam govori i današnje evanđelje. Rekao si: “A ja, kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi!” Očito si pritom mislio na uzdignuće na križ, na raspeće.

Na čudesan se način događa ostvarenje tvoga proroštva. Ti si uzdignut. Za tebe je križ uzdignuće, budući da je tvoja želja da u svemu ostvariš plan svoga nebeskog Oca. Na križu si pokazao svoju poslušnost dokraja. Tu si dovršio svoje poslanje, okrunio svoju podložnost volji Očevoj. To je zaista tvoje uzdignuće jer se tu i Otac proslavio.

Time i danas privlačiš.

Križ govori o snazi ljubavi.

Križ govori o tvojoj ljubavi kojom si nas dokraja ljubio.

Križ govori o Očevoj ljubavi koji je bio spreman žrtvovati svoga Sina samo da pridobije i privuče nas, svoju posinjenu djecu.

Križ je postao znakom koji privlači sve.

Križ govori o punini i autentičnosti tvoje jedinstvene ljubavi.

Što si sve bio spreman učiniti za nas, raspeti Isuse?! Na križu si tako jasno progovorio, tako jasno izrekao sebe. Na križu si raširio svoje ruke u želji da zagrliš cijeli svijet. Po križu se nastavlja i tvoje i naše daljnje uzdignuće u uskrsnuće i Uzašašće.

fra Zvjezdan

Be Sociable, Share!