4. Nedjelja kroz godinu (C)

Teško je biti prorok

Isuse, Nazarećani misle da te poznaju. Zato i ne očekuju puno od tebe. Ti si za njih sin Josipov, sin tesarov. Dijete iz obrtničke obitelji. To je za njih i prva prepreka prihvaćanju Riječi. Čude se, doduše, kako lijepo govoriš, ali nisu spremni poslušati što govoriš. Izgledaš im kao neko čudesno dijete, ali ne misle da bi to trebalo utjecati na njihova shvaćanja i na njihove navike. Nailaziš, Gospodine, na ono što često ometa naše međuljudske odnose. I mi se katkada slično ponašamo. Važno nam je tko nam što govori. Ako je to netko iz naše blizine, netko koga dobro poznamo, ako mu poznamo i slabosti i ograničenosti, nismo spremni prihvatiti njegovu objektivnu poruku.
Nazarećani očekuju da se ponašaš prema njihovim očekivanjima. Nisu spremni prihvatiti tvoj program života, ali žele vidjeti neko tvoje čudo. Već se pročulo da si u drugim gradovima učinio puno čudesa. Mnogi svjedoče o tvojoj ljubavi kojom si slijepe ozdravio, hrome izliječio. Takvo nešto bi Nazarećani rado vidjeli. Međutim, ti si ih, Isuse, u tome razočarao. Ne želiš postupati prema željama svojih slušatelja. Ne želiš se prikloniti ljudskim očekivanjima. Za tebe je uvijek bilo najvažnije činiti ono što od tebe očekuje tvoj nebeski Otac. To je pravilo tvoga života, to je polazište za sve tvoje postupke.
To te skoro stajalo glave. Postao si kamen spoticanja. Točno onako kako je to prorekao starac Šimun kad si kao malo dijete bio donesen u hram. Kad se ne ponašaš kako to ljudi očekuju, onda te ne prihvaćaju. Postaješ nepoželjan. Nakanili su te ne samo istjerati iz svoga grada, nego i strmoglaviti s litice da pogineš. Već ti rade o glavi. Zanimljivo je da ti u kronici Lukina evanđelja
zapravo tvoji sumještani prvi rade o glavi. I kasnije ćeš smetati mnogima i kovat će planove kako da te maknu s puta. Bit će to oni drugi kojima jednako tako nisi odgovarao. Dobri Isuse, danas je za tebe još teža situacija. Danas te svatko od nas može maknuti s puta, odstraniti, udaljiti od sebe. To se događa svaki puta kad si nam težak, kad nismo spremni prihvatiti tvoj nauk, kad nam smetaš u planovima i nakanama za koje znamo da nisu u skladu s tvojom voljom. Svatko te tako lako može istisnuti iz svoga srca. Događa se to bez buke na stotine načina. Nisi poželjan ni nama kad nam govoriš ono što nama ne odgovara. Mnogo puta smo pomislili da smijemo zaboraviti na neke tvoje riječi koje govore o praštanju i o ljubavi prema neprijateljima. Pomislili smo da se te riječi mogu preskočiti zbog težih okolnosti koje nas prate.
Katkad te ne razumijemo kad nam šalješ osobe u kojima bismo trebali prepoznati tebe. Težak si nam u nekim najbližim osobama i nismo spremni nesebično ljubiti. Hoćeš li i danas morati otići? Hoće li se čak ponoviti drama Nazareta tako da te koji puta nasilno udaljimo iz svoje sredine? Ne dopusti to, Isuse! Ti znaš da bez tebe ne možemo živjeti.
fra Zvjezdan

Be Sociable, Share!