32. Nedjelja kroz godinu (u godini A)

Slavimo posljednje nedjelje crkvene godine. Sa svršetkom crkvene godine Crkva proživljava i svršetak vremena. Nalazimo se u posljednjem vremenskom razdoblju! Još malo i Gospodin dolazi! Ono što je čovjeku najpotrebnije to je  mudrost. To je poruka današnjeg prvog čitanja i  Evanđelja. Mudrost ne smijemo zamijeniti  sa znanjem, školskom spremom, inteligencijom, naobrazbom. Ona je prije svega umjetnost  življenja.  Mudar je onaj koji umije pravo živjeti! To je više nego imati, posjedovati, stjecati, uživati. Jer, mudrost prije svega gleda na konačnicu, na svršetak! Što koristi sve drugo, ako je svršetak loš, ako je svršetak propast?!

Evanđelje nam otkriva u čemu je prava mudrost, umješnost života. Isus nas to uči slikom o deset djevica koje čekaju zaručnika da se vrati s mladenkom. Slika uzeta iz istočnjačkog života: budući da se ne zna točan dolazak zaručnika, treba trajno biti spreman. Mudrost je računati s tom iznenadnošću, biti upravo tada spreman, imati dovoljno ulja u svojoj svjetiljci! Inače je sve prekasno, zatvaraju se vrata i više nitko ne može ući: „zaista vam kažem, ne poznam vas“. Isus na kraju sam sažimlje mudrost života: „Bdijte dakle, jer ne znate ni dana ni časa!“ Biti uvijek spreman na dolazak Gospodinov, koji je iznenadan, to je prava mudrost života. Što vrijedi čovjeku, ako čitav svijet stekne, a zaspi u tom važnom trenutku, ako ga dolazak Zaručnika (Gospodina) ne zatekne spremnog!

Pitanje koje bi nam danas Riječ Božja željela postaviti: živimo li u ovome svijetu kao mudre ili lude djevice? Da li smo doista mudri? Možda smo veoma umješni i uspješni u obavljanju svakidašnjih poslova, možda vrlo uspješno akumuliramo zemaljska dobra. Da li smo time i mudri? Pavao nas u današnjem čitanju opominje da nas ne bi Dan (dolazak Gospodinov, za nas pojedinačno to je trenutak naše smrti) „zaskočio kao kradljivac“. Stoga je na mjestu njegova opomena Solunjanima (a i nama!): „Ne spavajmo kao ostali, nego bdijmo i trijezni budimo.“ Možda još nemamo mnogo vremena, možda ne toliko koliko to sami mislimo! Možda već sada Gospodin kuca na vrata našega života? Možda je krajnje vrijeme da preorijentiramo svoju zemaljsku mudrost u onu kojoj nas uči današnje Evanđelje!

Be Sociable, Share!