15. Nedjelja kroz godinu (A)

Čovjek je biće koje je sposobno progovoriti, reći riječ. To je jedinstveni način kojim čovjek komunicira svoje misli, saobraća s bližnjim, vodi dijalog. To je izvrstan put kojim može netko izgovoriti svoje unutarnje misli, izraziti svoje strepnje, strahovanja i želje. Čovjek može svojom riječju razveseliti drugoga, donijeti utjehu, ohrabriti; no jednako tako lako je moguće da čovjek svojom riječju drugoga rani, ražalosti, prezre, pogazi. Nije stoga čudo da se ljudi počinju bojati riječi, da se boje govoriti, slušati. Vrlo je lako moguće da se ljudska riječ krivo shvati, da se izgovori u krivo vrijeme, da ne pogodi onaj željeni cilj zbog kojeg je bila izgovorena. Često se događa da taj jedinstveni Stvoriteljev dar čovjeku da govori biva i zloupotrebljavan.

Bog također govori. Jedinstvena je njegova Riječ. To je Riječ koja stvara, Riječ koja daje život, Riječ koja oprašta, koja otvara budućnost. Nitko nije tako govorio kao ovaj!

Božja je Riječ zaista bremenita, nije isprazna. Posjeduje snagu kojoj se ne može odoljeti. Bog sam stoji iza svoje Riječi. On ne može prevariti niti prevaren biti.

Isus nam se otkriva kao jedinstvena Riječ. On je Logos, Riječ koja je tijelom postala i prebivala među nama. On nosi u sebi snagu praštanja, ozdravljanja, života, nade. On naviješta i ostvaruje u svojoj Riječi Tajnu – Kraljevstvo Božje. Njegove Riječi neće proći!

Ako takva Božja Riječ nađe put do našeg srca, Krist nam garantira da će u našem životu ona pokazati svoj stostruki plod. Po njegovoj ćemo Riječi i mi postati sposobni da s više vjere prihvaćamo čovjeka u njegovu govoru te da s više odgovornosti i mi i koristimo dar svog govora na službu istini i ljubavi. Tako će se u nama razviti plod Riječi Božje, a mi ćemo pomoći da se Tajna – Kraljevstvo Božje – već sada počinje otkrivati u našem životu.

Ta jedina istina i stvarna Riječ što ju je Bog jednom zauvijek izgovorio u svome Sinu nudi nam se danas u slici sitnog sjemena koje traži prikladno tlo za stostruki plod.

Be Sociable, Share!